FAQ
Få svar på de spørgsmål som studievejlederen på Bygholm Landbrugsskole oftest får
Ja det kan man. Hvis man laver en uddannelsesaftale (kontrakt) med en virksomhed, kan man arbejde i efteråret og begynde på grundforløb 2 (det første skoleophold) i januar måned. Dette gælder ikke EUX-uddannelsen, der skal man altid gå både på grundforløb 1 og 2.
Har du brug for støtte under din uddannelse, kan du søge om specialpædagogisk støtte (SPS) gennem Styrelsen for undervisning og kvalitet, det er skolen der sørger for det.
Så kan du få hjælpemidler for eksempel i form af programpakke med oplæsnings- og stavehjælp til din bærbare.
Du får desuden ekstra tid i forbindelse med skriftelige prøver og eksamener.
Giv skolen besked i forbindelse med optagelse
Ja det skal du – MEN godt hjulpet af skolen. Vi arbejder specifikt med det i nogle timer, vi har en Job-shop, hvor der hænger stillingsopslag fra virksomhederne.
Og på jobstafet.dk samt praktikpladsen.dk kan du som elev oprette en profil, sådan at kommende læremestre kan se at du mangler elevplads.
To gange om året inviterer vi virksomheder til en ”Møde-hinanden-event”, hvor virksomhederne har en lille ”stand” og du som elev kan gå rundt og tale med de forskellige. Det er en god måde at få et førstehåndsindtryk af et kommende lærested.
Hvis du går på grundforløb, er under 18 år og ikke har en uddannelsesaftale, er det gratis. Senere i uddannelsen koster fuld kost og logi 550 kr/uge. Men afhængig af afstand hjemmefra og til skolen, kan det eventuelt dækkes af midler fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.
Ja det kan den, hvis du bestiller plads. Vi har bokse til opstaldning, folde og en ridebane. Du betaler kun for foder, strøelse med videre.
Næsten ”lige hvad du har lyst til”. Vi har gode sportsfaciliteter: Idrætshal, ridebane, fitnesscenter, fodbold- og beachvolley baner, bordtennis, billard/pool og diverse andre indendørs ting. Gode muligheder for en frisk løbetur, plads til din hest. Traktortrækbane. Bil/Knallertværksted, jagtforening og så de sociale ting, som du kan være en del af, når op mod 190 bor sammen. Vi tager i biffen, vi spiller spil, vi kører gokart, og så laver vi lektier sammen og holder selvfølgelig fester et par gange om året.
Uddannelsen til Landbrugsassistent tager 2½ år, til Faglært Landmand tager det næsten 4 år både for EUD og EUX.
Du kan få arbejde som Faglært Landmand, måske som fodermester på et landbrug med husdyr, eller som medarbejder i marken på et planteavlsbrug. Du kan fortsætte på Produktionslederuddannelsen og være driftsleder på en større virksomhed, eller ende med at være selvstændig virksomhedsejer efter Agrarøkonomuddannelsen. Og fordi du har taget gymnasiefagene kan du søge optagelse på forskellige videregående uddannelser, og måske ende som forsker. Du kan for eksempel læse Agrobiologi, og med et enkelt suppleringskursus kan du også søge om optagelse på Dyrlægestudiet. Eller andre spændende uddannelser
Ja. Senest fra den dag du begynder i praktik på et lærested, får du løn. Startlønnen i uddannelsen er godt 11.400 kr./måned. Den stiger gennem uddannelsen og det sidste år får du godt 18.200 kr. før skat/måned
Efter Faglært Landmand er det muligt at blive optaget på Produktionslederuddannelsen, der tager ½ år efterfulgt af uddannelsen til Agrarøkonom der varer 1 år. Du kan også vælge en teknologuddannelse inden for forskellige specialer. Og endelig hvis du er EUX, kan du søge ind på for eksempel en universitetsuddannelse, som beskrevet ovenfor.