Gå til hovedindhold

FAQ

Få svar på de spørgsmål som studievejlederen på FGU oftest får

17. mar. 2023
 • Læs op

Indhold

  FGU er et tilbud til dig, der

  • er under 25 år
  • ikke har taget eller ikke er i gang med en ungdomsuddannelse
  • ikke har et fuldtidsjob (defineret som 20 timer pr. uge)

  På FGU Skolen får du

  • en uddannelse, der er tilpasset dig
  • en plan, der skal føre dig videre mod en uddannelse eller et job, du kunne tænke dig
  • mulighed for at lære med både hænder og hoved
  • en skole tæt på med et godt fællesskab
  • mulighed for at gennemføre en uddannelse
  • mulighed for at gå til prøve på 9. klasseniveau eller højere
  • mulighed for at blive rustet til en ungdomsuddannelse
  • skoleydelse, mens du er elev hos os
  • rabat på din offentlige transport

  Hvis ikke du ved, hvilket spor du skal vælge, kan du begynde på et basisforløb. Basisforløbet varer op til 20 uger. Her får du en chance for at snuse til de tre spor. Du kan også forbedre dit dansk eller matematik for at få direkte adgang til en erhvervsuddannelse.


  Prøv FGU i to uger
  Du kan komme på et afsøgningsforløb på FGU. Det kan vare op til to uger. På afsøgningsforløbet får du lov til at prøve de tre forskellige spor af. Du behøver ikke at være målgruppevurderet eller tilmeldt FGU for at komme på afsøgningsforløbet. Du og din vejleder i kommunen kan bruge afsøgningsforløbet til at finde ud af, om FGU er et godt valg for dig.

  På det faglige spor PGU danner temaerne rammen om det værksted, hvor undervisningen foregår. Som EGU-elev vil dit faglige tema afspejle dit valg af praktiksted.


  Dine valgmuligheder afhænger af dit faglige spor og skole. Se hvilke faglige temaer du kan vælge på vores skoler: faglige temaer


  Hvilke faglige temaer kan jeg vælge?
  Hvis du er begyndt på FGU, kan du i de fleste tilfælde nemt skifte spor undervejs. Du er ikke låst fast til et spor. Du skal tale med din lærer eller vejleder på FGU. Så finder I en løsning sammen.


  Prøv FGU i to uger
  Du kan komme på et afsøgningsforløb på FGU. Det kan vare op til to uger. På afsøgningsforløbet får du lov til at prøve de tre forskellige spor af. Du behøver ikke at være målgruppevurderet eller tilmeldt FGU for at komme på afsøgningsforløbet. Du og din vejleder i kommunen kan bruge afsøgningsforløbet til at finde ud af, om FGU er et godt valg for dig.

  Der er ingen adgangskrav til FGU. For at komme ind på FGU skal du tale med din vejleder i kommunen. I skal sammen finde ud af, om FGU er et godt valg for dig. Det gør I igennem en målgruppevurdering.


  En målgruppevurdering er en snak med din kommunale vejleder om dig, og hvad du synes er spændende eller svært. Gennem samtalen finder I frem til, om FGU er noget for dig.

  Du kan begynde på basisforløbet, når det passer dig. Det aftaler du med din vejleder i kommunen. Når du er igennem basisforløbet, begynder du på det spor, du har valgt. Det kan også være, at du er klar til at gå videre til en ungdomsuddannelse eller gå direkte ud og få et job.


  Du kan også begynde direkte på et af de tre spor: AGU, PGU eller EGU. Her kan du begynde i august lige efter sommerferien eller i januar lige efter nytår.

  FGU er en uddannelse, der varer op til to år. Du finder sammen med din vejleder i kommunen ud af, hvor længe du kan gå på FGU. Det bliver skrevet ind i din uddannelsesplan og målgruppevurdering. I din uddannelsesplan står der, hvornår du starter og slutter på uddannelsen.


  FGU er en fuldtidsuddannelse
  FGU er en fuldtidsuddannelse, hvor du i gennemsnit vil have mindst 26 undervisningstimer om ugen. I særlige tilfælde kan du få mulighed for at følge sporet i færre timer eller forlænge din uddannelse. Det beslutter den kommunale ungeindsats (KUI) i din kommune. Tal med din vejleder i kommunen om, hvad du har mulighed for.

  FGU Sydøstjylland har tre skoler i Horsens, Odder og Skanderborg.

  Læs mere om skolerne her

  Som FGU-elev får du morgenmad hver dag, mens du er på skolen.


  Desuden har du mulighed for at tilmelde dig skolens frokostordning for 20 kr dagligt.

  På FGU får du skoleydelse ud fra disse kriterier:

  • Er du udeboende og over 18 år, får du 1.543 kr. pr. uge.
  • Bor du hjemme og er over 18 år, får du 665 kr. pr. uge.
  • Er du under 18 år, får du 383 kr. pr. uge.

  Hvis du har børn, er det muligt at få et forsørgertillæg:

  • Er du enlig forsørger, er tillægget på 1.493 kr. pr. uge.
  • Er du ikke-enlig forsørger, er tillægget på 597 kr. pr. uge

  Takster pr. 01.01.2021

  Ja, du får skoleydelse i ferien.

  Du skal melde dig syg, for at få skoleydelse for din sygedag.