Gå til hovedindhold

FAQ

Få svar på de spørgsmål, som studievejlederen på VIA University College - sygeplejerske oftest besvarer.

31. mar. 2023
  • Læs op

Indhold

    En Sygeplejerske arbejder sammen med både patienter, borgere og pårørende. Derudover samarbejder en Sygeplejerske med andre fagprofessionelle.

    En Sygeplejerske har en særlig rolle i forhold til patienters og pårørendes oplevelser, af et sundheds- og sygdomsforløb.

    En Sygeplejerske arbejder ofte tværprofessionelt, tager initiativer og ansvar for udførelsen af sygeplejen – både selvstændigt og i samarbejde med andre fagprofessionelle, og koordinerer forskellige opgaver ved udførelsen af sygeplejen.

    En Sygeplejerske bliver typisk ansat på et sygehus, i en kommune, eller i det private. Sygeplejersker kan have mange forskellige funktioner, hvor nogle af dem ses her:

    • Ansat på en afdeling på et sygehus, hvor arbejdet vil være præget af afdelingens speciale f.eks. Akutsygeplejerske
    • Ansat i en kommune, som Primærsygeplejerske, hvor Sygeplejersker både besøger borgere i eget hjem og på Plejecentre
    • Ansat inden for psykiatrien som Psykiatrisksygeplejerske ansat enten på en afdeling på et Sygehus eller på et ambulatorie
    • Ansat som Diabetessygeplejerske, hvor arbejdet ofte foregår på et ambulatorie
    • Ansat i en patientforening

    En Sygeplejerskeuddannelse er en mellemlangvideregående uddannelsen, som foregår på et University College. Når en Sygeplejerske har afsluttet sin uddannelse, er man uddannet til at varetage en generalist stilling.

    Det er muligt at specialisere sig indenfor forskellige områder for sygeplejen f. eks. at blive uddannet Anæstesisygeplejerske. Man kan ligeledes videreuddanne sig, hvor man kan søge ind på et universitet og videreuddanne sig til en Kandidat- eller en Masteruddannelse. Uddannelser, som er taget på et Universitet giver adgang til at søge ind som forsker og dermed tilegne dig en titel som Ph. d.

    Sygeplejerskeuddannelsen tager 3½ år. Uddannelsen er inddelt i 7 semestre, hvor hvert semester afvikles over 20 uger.

    Sygeplejerskeuddannelsen veksler mellem undervisning i teori og i undervisning i praktisk udførelse af sygeplejen.

    I teoridelen vil du blive undervist i både humanistiske, sundheds- og naturvidenskabelige fag samt samfundsvidenskabelige fag. Du vil lære at kombinere din viden fra fagområderne til at anvende i udførelsen af sygeplejen. Dermed vil den viden, og de færdigheder og kompetencer du lærer, blive anvendt til at udføre sygeplejen, og udvikle sygeplejen, undervejs i uddannelsen.

    Teknologi indgår i uddannelsen med forskellige teknologier, som anvendes i udførelsen af Sygeplejen.

    Man vil arbejde med forsknings- og udviklingsbaseret viden, som inddrages i planlægning og udøvelsen af sygeplejen.

    Praktikdelen vil foregå på godkendte kliniske undervisningssteder bl.a. på Hospitaler, i den kommunale hjemmepleje, på Plejecentre, Psykiatriske centre, Socialpsykiatrien, Livsstilscentre, Hospice og Sundhedspleje.

    Undervisningen på studiet vil veksle mellem forelæsninger, klasseundervisning, projektarbejde, case arbejde og gruppearbejde i studiegrupper. Derudover vil der blive undervisning i et simuleringslokale på Horsens sygehuset, hvor der tilrettelægges undervisning i forskellige færdigheder og situationer, som en Sygeplejerske kan møde i praktikken.

    Endeligt vil det være muligt at tage dele af uddannelsen i udlandet – både teoretiske og praktiske forløb.

    Du skal have en af følgende kompetencer for at søge om optagelse:

    • Gymnasialeksamen (stx, hf, hhx, htx eller eux) eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF)
    • En tilsvarende udenlandsk eller international eksamen
    • En erhvervsuddannelse som social- og sundhedsassistent (trin 2, hvis tidligere trindelt social- og sundhedsuddannelse) eller ambulancebehandler/redder (speciale: ambulanceassistent) samt dansk C, naturfag C og engelsk D
    • Anden adgang med 9 måneders erhvervserfaring og 4 gymnasiale enkeltfag: dansk A og engelsk B samt enten matematik B, fysik B, geovidenskab A, kemi B, biologi B eller bioteknologi A. Desuden enten samfundsfag C eller psykologi C. Hvert enkeltfag skal være afsluttet, dvs. der skal være udstedt et prøvebevis, jf. eksamensbekendtgørelsens bestemmelser, og karakteren for enkeltfaget skal være mindst 02. Derudover 9 måneders erhvervserfaring.

    De specifikke adgangskrav skal være bestået.

    Hvis du har en gymnasial eksamen, kan du søge både i kvote 1 og kvote 2. Har du en erhvervsuddannelse eller de 4 gymnasiale enkeltfag, kan du kun søge i kvote 2.

    Der optages til et studieår. Studiestart er altid september og februar.